Per Nørgård · Expanding Space

Per Nørgård · Expanding Space

Per Nørgård
Expanding Space
2-LP
Udgives september 2018 · IDL-08

Expanding Space står som et unikt værk i Per Nørgårds oeuvre:  drømmende elektronisk meditationsmusik med et kosmisk udsyn. Nørgård er berømt for sine symfonier, korværker og kammermusik, men Expanding Space er sin helt egen: radikal og eksperimenterende synthesizermusik, der både gør brug af Nørgårds berømte kompositionsprincip, uendelighedsrækken, og reallydsoptagelser af Stillehavets bølgebrus fra Santa Cruz i Californien.

Expanding Space er komponeret og indspillet i Nørgårds eget arbejdsværelse på Nørrebrogade 90, primært på en Roland Jupiter 8 synthesizer og optaget direkte på bånd. Værket blev oprindeligt udgivet på dobbelt kassettebånd i 1987 på selskabet Fønix Musik, der har specialiseret sig i new age og meditationsmusik siden starten af 80’erne.

Nørgård var tidligt interesseret i det spirituelle og var inspireret af new age-tænkning og filosofi. Expanding Space er dog langt fra den typiske forestilling om afslapningsmusik, men har umiddelbart mere tilfælles med samtidige elektroniske komponister som eksempelvis Morton Subotnick, David Rosenboom og Gordon Mumma – sidstnævnte stod bl.a. for optagelsen af de bølgebrus, der optræder i værket. Derudover har musikken en langt mere fritflydende og improviseret karakter end de fleste af Nørgårds mere traditionelt komponerede værker. Expanding Space balancerer i et felt mellem det komponerede og det flydende improviserede og opsummerer på mange måder en æstetik og tænkning, der havde optaget Nørgård siden 60’erne: en musik uden rytme, melodi eller harmonik, der fordrer en mere åbensindet meditativ lytning; en musik udenfor tid, der søger at udvide det indre (og det ydre?) rum.

Det følgende er Per Nørgårds egne originale værknoter:

De på selskabet ”Fønix” udgivne musikcasetter under titlen ”Expanding Space”, berører en ikke-rytmisk side af det musikalsk-meditative. Det er en musik, hvor det ‘strømmende’ element er gennemgående; associationer til vand er især knyttet til delen ”Najader” (”Najads – I-II”) – som titlen antyder, men den lydlige vandkarakter er kun hvad angår en (af-og-til-tilbagekommende) brændingsbølge gengivet ved autentiske vandoptagelser (af ”surf” fra Stillehavet udenfor Santa Cruz). Al øvrig ‘vand-rislende-dryppende-brusende-strømmende’ lyd er musik komponeret af mig og indspillet via forskellige elektroniske og akustiske instrumenter (især Synthesizer Roland Jupiter 8 og Hindsberg grand piano) i mit eget studie.

Det er nok især en musik man kan meditere til, men dens ”tidløse” karakter er også således at man kan lytte til den som ”baggrund”, uden – som ved muzak og klassisk baggrundsmusik – at irriteres over ‘temaer’, der egentlig fordrer opmærksomhed.

Expanding Space har indtil nu været relativt ukendt. Indspillet i komponistens hjem og udgivet på et nu uopdriveligt kassettebånd, har dette værk oprindeligt haft en væsentlig anden reception, end Nørgårds øvrige kompositioner. Med denne udgivelse håber vi at kunne bidrage til at sætte nyt fokus på et fantastisk stykke kosmisk elektronisk musik, skabt af en af de mest indflydelsesrige danske komponister.

Udgivet på dobbelt 180g vinyl, september 2018.
Oprindeligt udgivet af Fønix Musik Forlag, 1987 · FMF 1004 / FMF 1005