IDL udgiver ‘Danske båndamatører 1959-1976’

Institut for Dansk Lydarkæologi udgiver den 26. juni en række båndværker og elektroniske kompositioner, skabt af folk, der havde båndoptageren som hobby. LP-udgivelsen Danske Båndamatører 1959-1976 kaster lys over et rigt og fuldstændig overset stykke dansk lyd- og musikhistorie med værker, som aldrig før har været udgivet.

 

Da spolebåndoptageren kom i almindelig handel i 1950’erne blev den en udbredt hobby, og i de følgende årtier eksperimenterede tusindvis af helt almindelige danskere med at optage lyde, splejse, og klippe i spolebånd, både derhjemme og sammen i båndamatørklubber. Nogle af disse arbejdede også med at komponere elektronisk musik og lydcollager og udforskede båndoptageren som et instrument i sig selv. Den 26. juni 2018 udkommer LP’en Danske båndamatører 1959-1976. Udgivelsen afdækker historien om båndamatørerne gennem et udvalg af båndværker og et længere essay af komponisten Jonas Olesen, der gennem et omfattende gravearbejde og et hav af telefonsamtaler, har oprullet historien om foreningerne og de lydlige og musikalske eksperimenter.

Båndamatørbevægelsen gemmer på et overhørt og glemt stykke dansk lyd- og musikhistorie, som bl.a. viser, at historien om den elektroniske musik i Danmark ikke kun består af den lille håndfuld komponister, der har fundet vej til historiebøgerne – Else Marie Pade, Fuzzy, Per Nørgård, Gunner Møller Pedersen m.fl. Båndamatørernes værker repræsenterer en ganske anden musikalsk og teknisk tilgang til både mediet og det at komponere, hvor man som amatører har prøvet sig frem eller lært tips og tricks af ligesindede.

Udgivelsesreception
Tirsdag den 26. juni kl. 17-20 på Øen, Mimersgade (overfor nr. 60), 2200 København N
Alle er velkomne, og der vil foruden vin og øl blive budt på lyd og musik fra gamle spolebåndoptagere.